Home » Blog » Gezonde basisvoeding

Gezonde basisvoeding

Gepubliceerd op 22 augustus 2019 om 23:07

Gezonde basisvoeding:
 
Wat is een gezonde basisvoeding? Weten we dat tegenwoordig nog wel? Of overdrijf ik nu? De trend rondom voeding is nog steeds erg aanwezig en het blijft maar doorgaan. Spreek je af met vrienden dan is het al snel gerelateerd aan eten en drinken. Ook tijdens werkuren worden er massaal gerechten, broodjes, taart en andere dingen besteld. Maar beseffen we ons dit wel? We weten allemaal dat 50,2% boven de 18 jaar in Nederland overgewicht heeft en dit aantal blijft maar toenemen. Ook bij kinderen ‪van 4 tot 17‬ jaar ligt het percentage nu op 12,4% en ook hier blijft het toenemen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij erg zorgen maak om het eetgedrag van gemiddeld Nederlander. Heel veel mensen eten (onbewust) meer dan dat ze denken en zijn dus niet bewust van wat ze binnen krijgen.

We eten heel anders dan 15 jaar geleden. Doordat de maatschappij veranderd is, is ons eetgedrag ook veranderd. Alles moet sneller, gaat sneller en we gunnen ons overal minder tijd voor. We werken meer en zijn allemaal drukker. Hierdoor koken we vaker met minder verse producten.

De voedselindustrie maakt het ons hierin ook gemakkelijker. Ga naar de supermarkt en er al ligt een kant-en-klaar maaltijd, dus ja waarom moeilijk doen? Toch vind ik dit grote onzin. Er is vast een moment op de dag dat je er tijd voor kan maken om een verse maaltijd op tafel te zetten voor je familie, vrienden of voor jezelf. Heb je op dit moment die tijd niet? Dan hoop ik dat je vanaf nu tijd gaat maken. Als jij goed voor jezelf wilt zorgen, dan moet je naar mijn mening prioriteiten stellen.

Eten blijft je eigen keuze, iets waar jezelf de regie op hebt. Maar ik kan je wel vertellen dat voeding de brandstof is voor je lijf en hoe gezonder je basisvoeding is, hoe fitter jij je voelt. Neem je niet de basisvoeding of alle voedingstoffen tot je, dan kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat je lichamelijk achteruit zult gaan.
Denk eens aan een auto. Die geef je ook op tijd brandstof anders rijdt die niet meer. Gooi je in een benzineauto diesel? Dan valt die stil, komt er schade bij kijken en moet de auto hersteld worden. Dit is precies hoe ons lichaam ook werkt.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het soms erg moeilijk te bedenken vind wat nu normale voeding is. Ik heb er moeite mee dat alles samengaat met eten. Ga je winkelen? Dan hoort daar koffie en wat lekkers bij, een lunch of diner. Sla je een koekje, gebakje of chocolaatje af, dan krijg je meteen de vraag of je op dieet bent. Of soms krijg je de opmerking dat je er rustig 1  kunt nemen, want je kunt het makkelijk hebben.  Ja, dat klopt. Ik kan het hebben, omdat ik op mijn voeding let en bewust ben van wat ik qua voeding binnenkrijg en ik sport voldoende.
 
Om goed in je vel te zitten en je fit te voelen heb je een gezonde basisvoeding nodig. Een goede basisvoeding is van belang, of je nu een sporter bent, gewoon fit wilt blijven, sterker wilt worden of wilt afvallen. Iedereen heeft de basis voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren, alleen verschilt het voor iedereen in de hoeveelheid. Een gezonde basisvoeding levert je alle voedingsstoffen op.
- Koolhydraten
- Eiwitten
- Vetten
- Vezels
- Vitamines
- Mineralen
- Vocht

Ik daag jullie uit om bewust om te gaan met je voedselinname en ga er eens bij stil staan wat je op een dag allemaal (onbewust) eet.


WORD WAKKER EN WEES BEWUST…


‘ Go for it ’
Groetjes Ellen Roetgerink
 

Blog: 20-08-2019 Ellen Roetgerink, ESR Coaching 
 
• Opmerkingen, feedback of complimenten zijn welkom…


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.